geschikt voor vloerverwarming

Deze vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming

Een vloerverwarming voelt niet alleen fijn om op te lopen, maar zorgt ook voor een gelijkere verdeling van de warmte over de kamer. En zonder radiatoren is je kamer ook meteen mooier en ruimer. Wil je een vloerverwarming aanleggen in jouw huis? Let dan op het materiaal van je vloer. Niet alle vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. De warmte moet goed worden doorgelaten in plaats van onder de vloer te blijven hangen. Sommige vloersoorten zijn daarom geschikter dan andere.

Steen, beton en tegelvloeren

Geleidbare materialen met een lage warmteweerstand nemen warmte goed op. Dit zijn onder andere steen, beton en keramische tegels. Houd in het laatste geval wel rekening met de uitzetvoegen, zodat de tegels niet zullen barsten of loskomen. Heb je net een tegel- of betonvloer aangelegd? Zet dan niet gelijk de vloerverwarming aan, maar wacht enkele weken en doe het het liefst in stappen. Je installateur kan je hierbij helpen. Maak je geen zorgen als jouw stenen of betonnen vloer bijzonder dik is: dankzij de hoge geleidbaarheid zal de vloerverwarming even goed werken. Het verwarmen zal hoogstens iets langer duren.

PVC en vinylvloeren

Een ander ideaal materiaal om met een vloerverwarming te combineren is PVC. Deze kunststof is betaalbaar, gebruikersvriendelijk en voelt zacht aan als je erop loopt. Omdat de vloer dun is, laat hij de warmte makkelijk door. En je hebt hiervoor geen speciale ondervloer nodig zoals bij laminaat het geval is. PVC is in allerlei verschillende designs verkrijgbaar, dus je vindt altijd wel iets passends voor de betreffende kamer. Zoek je een nog goedkopere vloer met veel van de voordelen van PVC? De meeste vinylvloeren zijn ook geschikt voor vloerverwarming, zolang de thermische weerstand maximaal 0,15 m² K/W is.

Andere vloersoorten die geschikt zijn voor vloerverwarming

Bijna alle gietvloeren zijn ideaal voor vloerverwarming. Alleen een epoxy gietvloer is hier niet voor geschikt. Met de juiste ondervloer kun je een vloerverwarming ook voor laminaat gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je een modern, lage temperatuur verwarmingssysteem gebruikt, waarin de kamer geleidelijk wordt opgewarmd. Als je dezelfde maatregelen neemt, kun je je vloerverwarming ook met lamelparket combineren. Vermijd hoge temperaturen en snelle temperatuurswisselingen. Vloeren met een sterke isolerende werking zijn niet geschikt voor vloerverwarming. Denk aan massief hout of dikke tapijtsoorten.